De beste Tips voor een Italiaanse vakantie met je kinderen

Door: Robin Prijs van Particolare vakanties 

Afgelopen 3 januari werd Morgan geboren. Onze jongste van de 3. Nu alles weer een beetje geland is en manlief weer aan het werk, pak ik de tijd van een slaapje van de kleine vent om deze blog te schrijven.. Want nu ik net weer moeder ben geworden, staat het woord ‘kinderen’ ontzettend centraal in mijn leven. 😉 En dat is een mooie vergelijking met Italië natuurlijk want wat is er daar nu belangrijker dan de bambini?

Altijd handig om te weten waar je rekening mee kunt houden als je op vakantie gaat naar Italië met je kleine kinderen.

met kinderen in op een italiaans strand

Kindergekte

Allereerst, en dit is iets waar de Italianen naast pasta en pizza om bekend staan, is dat ze gek zijn op kinderen. Vrouwen, mannen, jong en oud, met of zonder kinderen.. zo goed als iedere Italiaan heeft een enorme liefde voor kinderen.
En dus, veel geaai en complimenti voor jouw kroost (houd je vast als ze dan ook nog eens blauwe ogen hebben en blond haar!)!

Fly & Drive

Zelf vind ik een vakantie met eigen auto heerlijk! Zelfs dat stuk rijden zie ik als voorpret! Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je hier heel anders over denkt en dat je liever met het vliegtuig gaat en ter plaatse een auto huurt. Ook prima!
Je bent in dat geval natuurlijk wel gebonden aan een maximum aantal kilo’s die je mee mag nemen, maar je mag daarnaast ook een aantal accessoires meenemen voor je kinderen (tot een bepaalde leeftijd en meestal is dit 11 jaar). Je kunt dan dus denken aan een buggy, maxicosi, kinderbedje enzovoorts. De regels hierover verschillen per luchtvaartmaatschappij dus controleer dit altijd goed!

Voor in jullie huurauto kun je natuurlijk een eigen autostoeltje (of meerdere stoeltjes) meeslepen in het vliegtuig, maar je kunt er ook voor kiezen om bij je huurauto een kinderstoeltje te boeken. Het stoeltje krijg je dan ter plaatse mee! Handig!

Bij en in de accommodatie

Eindelijk aangekomen bij je vakantieadres wil je natuurlijk niet graag voor onverwachte verrassingen komen te staan. Zorg er daarom voor dat je vooraf op de hoogte bent van wat er wel of niet aanwezig is op het complex en in je huisje/ caravan/ tent enzovoorts.

Je kunt denken aan:

  • Een ledikantje (vraag bij je reservering of deze bij te boeken is – hier kunnen kosten aan verbonden zijn)
  • Een kinderstoel (vraag bij je reservering of deze bij te boeken is – hier kunnen kosten aan verbonden zijn)
  • Een magnetron (voor het verwarmen van (fles)voeding)
  • Een speeltuintje en eventueel andere speciale kinderfaciliteiten
  • Een omheind zwembad (met kinderbadje)
  • Andere kinderen (om er ‘zeker’ van te zijn dat je kinderen niet de enige kinderen zijn)
  • Een trap in je vakantiehuis (misschien vind je dit gevaarlijk)
  • Activiteiten in de buurt die geschikt zijn om je je kinderen te ondernemen

Wellicht vind jij heel andere dingen belangrijk voor je vakantie met kinderen. Leg je vragen altijd neer bij de accommodatie!

Mama ik moet plassen! (of erger…)

Je staat midden in een Italiaanse supermarkt als je kind zegt dat hij/zij moet plassen, of erger een grote boodschap moet doen. Geen paniek! In 9 van de 10 supermarkten is er een klantentoilet! Zeer zeker niet allemaal even goed onderhouden (zoals met meerdere toiletten het geval is in Italië), maar wél fijn dat ze er zijn!

Shoppen met de kids in Italië

Ongegeneerd shoppen voor je kinderen! Het kan in Italië want je vind er namelijk veel kinderkleding winkels! Van ketens als Primigi tot kleine ambachtswinkeltjes en dure designerzaken. Je vindt het er allemaal!
Houd wel even rekening met de Italiaanse maatvoering die net even wat anders is dan in Nederland en je niet iets koopt wat je kinderen thuis niet aan blijken te kunnen omdat het te klein is.

Babyvoeding, hapjes en luiers

Als jij je kleintje flesvoeding geeft, houd er dan rekening mee dat het merk wat jij koopt in Italië niet verkrijgbaar is. Neem het daarom mee vanuit Nederland. Potjes fruit en groenten hebben ze in Italië ook en zelf gebruik ik die gerust als ik een dag niet zelf kan koken. Maar ook dat is persoonlijk natuurlijk. Dit geldt ook voor luiers.. Zelf neem ik van dit soort grote en zware dingen liever zo min mogelijk mee en koop ik het ter plaatse.

met kinderen in een italiaans restaurant

Er zijn een aantal voors en tegens aan uit eten in Italië als je met je kinderen gaat.
De Italianen eten namelijk laat en een logisch gevolg is dan ook dat de restaurants laat opengaan. 20:00 uur is niet vreemd en je zal, als je dan meteen aanschuift, misschien vreemd opkijken als er op dat tijdstip nog niemand anders in het restaurant zit.
Daar Italië het land is van de pizza’s en pasta’s eten kinderen er meestal wél met smaak en is het het wachten waard!

het kind slaapt

Of het lukt niet natuurlijk 😉

Mijn idee: ga lekker mee met de Italianen en houd ’s middags een kleine siesta om je kids ’s avonds wat langer op te kunnen houden!

Géén drukte, wel leuk voor je kinderen

Regelmatig heb ik klanten die vanwege de kinderen de laatste jaren gekozen hebben voor een, ik noem het maar even, massacamping of – complex met veel faciliteiten (speeltuintjes, meerdere zwembaden met torenhoge glijbanen, animatie en ga zo maar door). Ze zeggen me dan: ‘De kinderen worden er gelukkig van, maar wij totaal niet’. Laten we eerlijk zijn. Vakantie moet leuk zijn voor iedereen! Toch?!

Wat ik deze mensen dan steevast adviseer is om een agriturismo te bezoeken. Super geschikt voor gezinnen met kinderen en je heb ze in allerlei soorten en maten! Maar wat je er niet hebt is het massale van zo’n mega complex. En wat is er nu mooier om te zien dan dat je kinderen ontzettend genieten van lekker buiten zijn in de natuur of mee mogen helpen met de verzorging van de dieren op het complex?!
En papa en mama kunnen heerlijk genieten van de rust en misschien wel van een goed glas wijn van eigen productie.

Uiteraard is geen agriturismo hetzelfde. Van luxe tot eenvoudig, geschikt voor gezinnen of juist minder, met of zonder dieren…
Wil je meer weten over wat een vakantie op een agriturismo kan betekenen? Neem dan contact (uiteraard vrijblijvend) met me op.

Zelfs de kleinste beestjes zijn interessant voor kinderen! Ontmoet Cooper de kever
Zelfs de kleinste beestjes zijn interessant voor kinderen! Ontmoet Cooper de kever! 😉

Citytrip met kleintjes

Een citytrip is leuk! En natuurlijk ook een bezoek van een dag aan een mooie Italiaanse grote stad tijdens je (zomer)vakantie. Maar denken je kinderen daar net zo over? In de grote steden als Rome, Milaan, Florence.. enzovoorts is het druk, in de zomer warm, de rijen bij de bezienswaardigheden zijn lang en ja, niet alle kinderen vinden het bezoeken van veel musea in korte tijd leuk.

Maar wist je dat er in veel steden ook speciale musea/ activiteiten zijn voor kinderen? Zoals je bijvoorbeeld in Rome ‘Explora, il museo dei bambini‘ ‘Explora,  vindt. Een museum waar volwassenen alleen naar binnen mogen onder begeleiding van kinderen 😉

Heb jij een leuke, of dé Gouden tip voor een vakantie in Italië met kinderen. Laat het me gerust weten en ik zal hem toevoegen aan die van mij!
www.particolarevakanties.nl

italie-met-kinderen