Bezoek aan de Romeinse stad Carsulae in Umbrië

Een relatief onbekende attractie in Umbrië is de Romeinse stad Carsulae. Wat ons betreft is die onbekendheid niet terecht. Neem even de tijd en wandel door 2.000 jaar geschiedenis. Een verlag van een verrassend bezoek. 

De stad was  een van de belangrijkste steden in Umbrië in de Romeinse tijd. Tussen Terni en Spoleto  (Spoletium) gelegen ligt Carsulae  aan de Via Flaminia. Dat was de belangrijke weg van Rome naar Rimini. De weg is weer zorgvuldig opgegraven en zo wandel je over stenen van 2.000 jaar de stad in, net zoals duizenden reizigers dat in het verleden deden.

De stad binnenlopen via een weg van meer dan 2.000 jaar oud
De stad binnenlopen via een weg van meer dan 2.000 jaar oud.

Geschiedenis Carsulae

De Via Flaminia werd gebouwd  zo’n 200 jaar voor Christus. Vanwege de gunstige ligging werd Carsulae een belangrijke stad.

De stad werd plotseling verlaten, waarom weet men niet exact. Een aardbeving zou de oorzaak kunnen zijn, die komen meer voor in dit gebied, ook nu nog. Daarna werd er niet opnieuw gebouwd en daarom is de stad relatief goed bewaard gebleven. Een van de oorzaken van het verlaten maar ook van het onbebouwd blijven, zou trouwens ook kunnen liggen in het feit dat de plek niet goed verdedigbaar is.  In later tijden bouwde men een stad liever op de heuvel.

Grafmonument in de Romeinse stad Carsulae
Grafmonument in de Romeinse stad Carsulae

Al in de  18e eeuw gaf het Vaticaan de opdracht om de resten van de oude stad op te graven. Naast de weg werd ook de kerk van San Damiano teruggevonden die in de vroegchristelijke tijd werd gebouwd, op de grondresten van een ander antiek gebouw.

In het noorden van de stad vond men de rondboog van San Damiano gevonden die als symbolische toegang tot de stad fungeerde. Het amfitheater was ook nog vrij goed in tact. Tegenwoordig wordt er weer opgetreden, net als in andere Romeinse Amfitheaters in Italië. Tijdens ons bezoek zagen we ook de fundamenten van een paar huizen en een grafmonument dat werd gereconstrueerd met een deel van het originele materiaal.

de rondboog van San Damiano gevonden die als symbolische toegang tot de stad fungeerde
De rondboog van San Damiano gevonden die als symbolische toegang tot de stad fungeerde

Tot slot kwamen in het midden van de vorige eeuw ook termen van de Romeinse stad tevoorschijn. Het water daarvoor kwam uit de omliggende minerale bronnen.

Archeologen zijn nog steeds bezig om heel voorzichtig delen van de stad naar boven te halen.

Bekijk meer foto’s

De Romeinse stad bezoeken

Rustig wandelen door de stad geeft een goed idee van de manier waarop de mensen hebben geleefd. Wat opvalt is dat tijdens ons bezoek in het hoogseizoen er nauwelijks bezoekers zijn. We parkeren op een hele grote parkeerplaats waar amper een auto staat. De stad wordt ook niet echt goed aangegeven door de Italianen, maar enkele bordjes verwijzen naar de stad. Zelfs veel reisgidsen besteden maar summier aandacht.

Let ook op met met Google maps want die leidt je naar een smal pad dat eindigt bij een hek aan de rand van de stad. Even doorrijden over de doorgaande weg tot de grote parkeerplaats.

Leger parkeerplaats in het hoogseizoen...
Leger parkeerplaats in het hoogseizoen…

Bekijk ook de video die we maakten