Cultuur route door Trentino

Het groene landschap van de Italiaanse provincie Trentino wordt opgeluisterd door een grote hoeveelheid imposante kastelen, forten en fortificaties. Vakantiegangers die graag meer willen weten over de geschiedenis achter de grote poorten, worden uitgenodigd om op thematische wijze een stapje terug te nemen in de tijd. In het ultramoderne wetenschapsmuseum Muse, dat vorig jaar haar deuren opende voor het publiek, wordt het cultureel erfgoed van de regio op een innovatieve wijze aan het publiek gepresenteerd. Het jaarlijkse Trento Film Festival staat bekend als het oudste en meest prestigieuze film festival ter wereld dat is toegewijd aan de bergen: een cultureel evenement met een grote hoofdrol voor de natuur.

Thematische kastelenroute

Wie via de Brennerpas Trentino binnen rijdt ziet het meteen: kastelen die torenhoog de lucht in rijken. Samen met de forten en fortificaties die iets verdekter zijn opgesteld, telt de regio er 300 in totaal. Om deze cultuurhistorische objecten een herkenbaar gezicht te geven, heeft Trentino de regio opgedeeld in vijf subregio’s met elk een herkenbaar symbool passend bij een wisselend cultuurhistorisch thema.

Castel Beseno in het hart van de subregio Vallagarina, staat symbool voor de aantrekkingskracht van de Middeleeuwen, met haar ridderlijke liefdes, veldslagen en ketterijen. Dit machtige, van origine middeleeuwse fort is het grootste gefortificeerde gebouw van Trentino en in de zomermaanden elke dinsdag tot en met zondag geopend.

Andere noemenswaardige stops binnen de regio en het thema zijn het goed geconserveerde 13de eeuwse kasteel Castello di Avio en Castello di Rovereto, dat het oorlogsmuseum Museo Storico Italiano delle Guerra huisvest.

In de omgeving van Trento staat het prinsbisdom centraal, met het bekende Castello del Buonconsiglio als belangrijkste pijler binnen dit thema. Binnen de muren van dit majestueuze kasteel aan de rand van het centrum bevindt zich onder andere de residentie waar de bisschoppen van Trento vanaf de tweede helft van de 13de eeuw hun intrek namen. Naast prachtige fresco’s, waaronder de maandcycli in de Torre d’Aquila, is er een uitgebreide vaste collectie kunstobjecten en archeologische voorwerpen te zien, daterend van de prehistorie tot en met de eerste helft van de 18de eeuw.

Castel Thun

De adel van de Alpen is het centrale thema van de regio’s Val di Non en Val di Sole in het noordwesten van de regio Trentino, met Castel Thun als hoofdrolspeler. Het kasteel dat in de jaren 50 van de 13e eeuw door de adellijke familie Thun werd gebouwd, geeft een mooi beeld van de manier waarop rijke families woonden en leefden.

De regio rondom Valle del Sarca, ten noorden van het Gardameer, is gelinkt aan het renaissance tijdperk, met de volgende kastelen als belangrijke herkenningspunten: Castel Toblino, Castello di Stenico, Castel Drena, Castello di Arco. De Castello di Pergine staat symbool voor oude routes uit het Romeinse Rijk tot de moderne tijd, die het landschap van Valsugana en Valle di Cembra kleuren. Het kasteel dat vandaag de dag tevens als hotel en restaurant dienstdoet, torent uit boven de Romeinse route Via Claudia Augusta, die destijds door militairen ter verdediging werd aangelegd.

Trento Film Festival

Cultuurliefhebbers met een groot hart voor de natuur zijn in het voorjaar in Trento aan het juiste adres tijdens het jaarlijkse Trento Film Festival, dat dit jaar alweer zijn 62ste editie inluidt. Van 27 april tot en met 5 mei 2019 vormt het Auditorium del Centro Santa Chiara samen met verschillende filmhuizen in Trento het decor voor internationale films gewijd aan bergen en avontuur. Filmmakers vanuit de hele wereld laten bezoekers hier hun natuurbeelden zien en natuurlijk worden de beste films met prijzen beloond.

Het wetenschapsmuseum Muse

Muse: dé nieuwe bezienswaardigheid van Trento

Het in 2013 geopende wetenschapsmuseum Muse is een ware trekpleister voor de stad Trento. Het museum is ontworpen door Renzo Piano (o.a. bekend als ontwerper van het technologiemuseum NEMO in Amsterdam) en is een avant-gardistisch project waarvan het uiterlijk communiceert met de inhoud. Cultuur, innovatie en duurzaamheid vormen de basis van het museum, dat 3.300 m² permanente expositieruimte huisvest en nog eens plaatsmaakt voor 500 m² tijdelijke expositieruimte. Het museum toont een zintuiglijke reis door de wetenschap en beschikt onder andere over de grootste collectie dinosaurussen in de Alpenregio.

Zowel qua uiterlijk als inhoud vormt Muse een mooie aanvulling op het MART museum in Rovereto, dat met haar opvallende uitstraling een eersteklas selectie van moderne en hedendaagse kunst aan de bezoeker presenteert.

Meer over vakantie vieren in Trentino.