25 praktische tips voor als je met de auto op vakantie naar Italië gaat

Vliegen is niet meer zo duur en onderhand moet je in alle landen extra tol betalen maar toch kiezen de meeste mensen om met de auto naar Italië te reizen voor die onvergetelijke vakantie. Waar moet je dan op letten als je de eerste keer gaat? Dat leggen we graag uit in dit artikel.

Maximum snelheid Italië

Personenauto’s, campers < 3500 kg en motoren > 150 cm³:
-Binnen bebouwde kom: 50
-Buiten bebouwde kom: 90
-Autoweg: 110
-Autosnelweg: 130
Net als in Nederland geldt voor alle snelheden: tenzij anders aangegeven. Vaak mag je op lokale tweebaanswegen maar 90 en daarop wordt streng gecontroleerd.

Flitsapparatuur in Italië

In Italië maar ook in de landen waar je doorheen rijdt mag je geen flitswaarschuwing in je auto of navigatie hebben.
De politie moet mobiele radarcontroles maar ook vaste flitspalen van tevoren aangeven. Maximaal vier kilometer vooraf moet een bord staan en ook de mobiele camera moet goed te zien zijn.

Trajectcontrole in Italië

Op veel snelwegen zie je het woord ‘Tutor’ op de borden staan. Dat is de Italiaanse trajectcontrole die inmiddels al op meer dan 3.000 kilometer autosnelweg actief is, bijvoorbeeld op de bekende vakantieroutes.

Bellen in de auto

Ook in Italië is het verboden om je mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden maar ook als je stilstaat. Dit jaar (2019) is men nog strenger en kunnen boetes tot wel € 1.700,- oplopen!

Alcohol

Voor alcohol geldt een toegestane maximum van 0,5 promille. Blaas je 1,5 promille of hoger? Dan bedraagt de boete van maximaal €1500.

Parkeren in Italië

Net als in Nederland moet je betalen voor parkeren in de steden. Betalen bij een automaat kan met muntjes en steeds vaker ook met de pas. We lazen zelfs dat gemeenten wettelijk beide opties moeten aanbieden en dat je bij oude parkeerautomaten nog gratis zou moeten kunnen parkeren. Je moet dan wel de bon aanvechten en dat is natuurlijk nogal een gedoe.

Parkeer app voor Italië

ParkNow en Parkmobile werken niet overal in Italië. De beste ervaring is met de app van Easypark.

Parkeerschijf

Je Nederlandse blauwe schijf mag je ook in Italië gebruiken. Blauwe vakken betekenen meestal dat je moet betalen. Maar daarop zijn natuurlijk weer uitzonderingen. Bijvoorbeeld op zon- en feestdagen of tussen 13.00 en 16.00 uur. Oppassen met hoge stoepranden want die zijn vaak een stuk hoger dan in Nederland.

In particuliere parkeergarages in de stad wordt nog wel eens gevraagd je sleutels af te geven zodat men zelf een plekje voor je auto zoekt. Dat kan ongemakkelijk aanvoelen in de achterbuurten van Napels en Rome. Maar bij ons ging het tot nu toe goed!

Kraskaart

In kleinere plaatsen kun je in winkels voor 1 of 2 euro deze kraskaart kopen om te parkeren.

 

Verboden in te rijden

De borden deze foto vormen vaak de grootste abracadabra voor de gemiddelde vakantieganger. Met name door alle symbolen en uitzonderingen op de regel. Zodra je een bord ziet met ‘zona traffico limitato’ is het oppassen geblazen als je geen enkel risico wilt nemen niet inrijden dus. De kans dat je een bon krijgt is namelijk best groot want je kenteken wordt met camera’s gecontroleerd. De bon komt in Nederland in de brievenbus en moet in de meeste gevallen gewoon betaald worden. Daar zorgt het Europees incassobureau EMO wel voor.

Als je toch verder wilt rijden let dan op de twee hamertjes. Dat houdt in dat je op zon- en feestdagen wel mag inrijden. Ook staan er vaak tijden op het bord waarvoor het verbod geldt. Moet je naar een hotel dan mag je even doorrijden net als auto’s met een gehandicaptenkaart. Het hotel moet wel je kenteken doorgeven anders komt er alsnog een bon op de mat bij thuiskomst. Je moet dan vaak iets extra’s betalen op de hotelrekening. Bewaar die goed om aan te tonen dat je geen blaam treft mocht er toch een thuis komen.

Milieuzones in Italië

De Italiaan is verknocht aan zijn auto en rijdt het liefst door de nauwste straatjes in de oude binnensteden. Maar hieraan komt langzaam een einde. Veel steden hebben milieuzones maar de regels zijn verschillend dus erg verwarrend. Ook hier weer opletten op het bekende bord ‘zona traffico limitato’. Vaak moet je een milieuvignet of milieusticker kopen om met de auto binnen te komen. Beter gewoon helemaal niet de binnensteden met je eigen auto inrijden is ons devies. Wil je toch precies de lokale regels weten raadpleeg dan https://www.accessibilitacentristorici.it//
In onderstaande steden zijn tot nu toe zones maar het worden er zeker meer.

In het centrum van Bolzano kan je beter niet met de auto rijden

Rome
Arezzo
Bologna
Bolzano
Bressanone
Brunico
Merano
Florence
Milaan
Palermo
Pisa
Verona

Tol op de snelweg in Italië

Voor de meeste Autostrade in Italië betaal je tol. Dan kan contant maar de rijen voor de poortjes waar je met creditcard betaald zijn vaak korter zijn. Kennelijk moeten nog veel Italianen van het zwarte geld af!

De Viacard

Echt snel door de poorten ga met de ViaCard. Dit is een oplaadbare prepaid kaart die te koop is bij (weg)restaurants van Autogrill, grotere tankstations langs de snelweg, in sommige banken en bij tabakwinkels/kiosken/

Telepass

De Telepass werkt ook supersnel. Zonder te stoppen rij je door omdat er elektronisch kastje in je auto zit of een ’tolbadge’ op je voorruit . De website Tolltickets.com biedt deze optie voor buitenlanders aan net als de website www.area-enligne.com die door de ANWB wordt aanbevolen.

Sneeuwkettingen en winterbanden in Italië

In de periode van 1 november t/m 15 april is op bepaalde lokale wegen het gebruik van sneeuwkettingen of winterbanden verplicht als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Catene is het Italiaanse woord voor sneeuwkettingen. De kettingen moeten worden aangebracht op de aangedreven wielen. De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Verbod op winterbanden in de zomer

In Italië mag je van 16 mei tot 14 oktober niet met een bepaald type winterbanden rijden. Winterbanden hebben een snelheidslimiet die wordt aangegeven met een letter. Banden met de letter L (120 km/h), M (130 km/h), N (140 km/h), P (150 km/h) en Q (160 km/h) zijn zomers niet toegestaan. Dit type banden wordt hoofdzakelijk op kleinere modellen geleverd. De reden is dat de topsnelheid van de auto hoger is dan de band aan zou kunnen. Rij je toch met deze winterbanden dan riskeer je een boete van 419 tot 1682 euro en de auto kan zelfs in beslag genomen worden.

Tanken in Italië

Tankstations genoeg in Italië maar let op, sommige dingen zijn net even anders. Veel pompen hebben nog iemand die het tanken voor je uit handen neemt. Roep ‘pieno!’ als je een volle tank wilt. Soms betaal je echter meer voor deze service, tot wel drie cent per liter. De rij voor pompen zonder de service kan soms veel langer zijn, dat is het nadeel. Let ook op dat een stoute bediende niet de dure diesel of benzine er in gooit als je dat niet wilt. Die benzine in Italië is al een van de duurste in Europa en vooral diesel spant de kroon. Die is tot wel 45 cent duurder, vergeleken met het goedkoopste Nederlandse en duurste Italiaanse tarief.

Ook de prijsverschillen aan de Italiaanse pomp zijn groot, tot wel 25 cent. Zelf tanken bij onbemande stations is goedkoper. Tanken in Zwitserland en met name in Oostenrijk of Duitsland kan veel geld schelen. De groene of zwarte kleur van de pomp is hetzelfde als in Nederland maar voor de zekerheid ook de benamingen van de verschillende soorten benzine als volgt:

 • Euro 95 = senza piombo.
 • Superplus 98 = super senza piombo plus
 • Diesel = diesel (gasolio) of carburante diesel.
 • LPG = Gasauto of GPL.

LPG in Italië

LPG is in Italië goed verkrijgbaar, in het zuiden iets minder. De LPG prijs ligt lager dan in Nederland en veel andere landen. GPL heet het in Italië. U heeft wel de speciale verloopnippel nodig. Klik hier voor alle LPG benzinestations in Italië.

Elektrisch rijden en laadpalen in Italië

We zullen steeds vaker met de elektrische auto op vakantie gaan. In Italïe komen steeds meer laadpalen. Deze site vertelt waar. www.chargemap.com 

Leuk is ook dat je tegenwoordig ook een elektrische auto kan huren voor de vakantie.

Staken

Benzinestations staken vaker dan in Nederland. Let even op het nieuws of volg de ANWB voor details.

Actuele verkeersinformatie

Sinds de roaming is afgeschaft vertelt onze mobiel precies waar het vast staat en gelukkig hebben erg veel auto’s nu navigatie die het ook prima weergeeft. Drukke punten blijven er op de Italiaanse wegen, vooral in de vakantietijd. Om te beginnen:

Gotthard Tunnel

Hier loopt het erg vaak vast. Onthoud: 1 km file = 10 minuten wachttijd. Wordt de wachttijd meer dan een uur dan is omrijden via de pas het overwegen meer dan waard want de pas rijd meestal goed door en duurt maar drie kwartier tot een uur. Er komt een extra tunnel maar dat duurt helaas nog erg lang.

Wie slim denkt te zijn en vanuit het noorden vlak voor de Gotthardtunnel afslag Wassen pakt en er dan bij Göschenen weer op wil om zo de file te omzeilen, komt bedrogen uit. De oprit Göschenen wordt op drukke dagen namelijk afgesloten. Je kan dan gewoon weer helemaal terug en achteraan aansluiten!

De tunnel is zonder file eigenlijk altijd het snelst maar er zijn nog meer alternatieven om de tunnel te mijden, lees ons artikel.

Drukke wegen en knelpunten in Italië

A1 Milaan – Florence – Rome: knelpunten bij Modena en bij Florence.
A4 Milaan – Triëst: knelpunten bij Milaan en Venetië.
A10 Franse grens – Genua.
A14 Bologna – Ancona: knelpunten bij Bologna en bij Rimini.
A22 Brennerpas – Verona: knelpunten tussen Trento en Verona.
Ringweg Milaan.
Ringweg Genua.
Wegen in het noordelijk merengebied

De borden boven de snelweg in Italië

Een paar belangrijke woorden om te onthouden:
Coda=File
Tratto= Afslag
Uscita=afrit
Incidente=ongeval

Veel teksten bevatten ook algemene mededelingen als het matigen van de snelheid, geen alcohol gebruiken en op tijd rust nemen. Enkele voorbeelden.
Rijverbod vanwege smog

Soms is er de wintermaanden een rijverbod i.v.m. smog, bijvoorbeeld in Rome en Milaan. Een rijverbod wordt via de lokale media bekend gemaakt.

Pech en (gele)hesjes

Nog steeds wijzen veel sites op de verplichting voor een veiligheidsvest in de auto. Die is er feitelijk niet maar neem ze toch maar mee. Je zal op een smalle donkere weg stilstaan met de familie.

De snelste route naar Italië

Ga je voor de minste kilometers van grens Nederland tot grens Italië dan moet je via Oostenrijk. Maar het hangt helemaal af waar je moet zijn. Beide routes kennen beruchte knelpunten zoals bijvoorbeeld de Brennerpas. Lees hier wanneer het daar druk is.

Niet roken in de auto

Het is strafbaar om te roken in een auto of camper in het bijzijn van een passagier onder de 18 jaar of een zwangere vrouw. De boete kan hoog oplopen.

Fietsen achter op de caravan of camper

Fietsen die achter op de caravan of camper worden vervoerd, moeten worden gemarkeerd met een reflecterend aluminium bord van 50 bij 50 centimeter met witte achtergrond en vijf rode diagonale strepen.

Slechte wegen

Wegen in Italië worden minder goed onderhouden dan hier. Met name lokale wegen en de lokale tweebaans snelwegen kunnen een hobbelige ervaring zijn.

Huisdieren

Wie meerdere honden in de auto vervoert moeten deze verplicht achter een hondenrek zetten. De hond kan tegenwoordig makkelijk mee. Vacanceselect heeft speciale caravans met hondenopvang!

4 antwoorden op “25 praktische tips voor als je met de auto op vakantie naar Italië gaat”

 1. bij het onderdeel Bellen in de auto graag het woordje “niet” schrappen!

   1. Hallo,
    Ik wil een bagagedrager gebruiken. Deze zit op mijn trekhaak en is te vergelijken met een fietsendrager (dus met witte kentekenplaat erop).
    Moet hier ook een Alu-bord op van 50/50 met strepen ?

 2. Ik heb 2 chihuahuas die gaan mee in de auto, ze zitten altijd vast met een riem in de gordelsluiting. Mag dit ook niet, In Italië?

Reacties zijn gesloten.