Wat zijn de taxiprijzen in Italië, opletten geblazen!

Moe van de reis wil je bij aankomst snel naar het hotel en dan ben je als argeloze toerist een gewillig slachtoffer. Bijvoorbeeld op station Termini in Rome staan de handige chauffeurs klaar om je voor veel geld een kilometer verder te brengen. Wij zochten uit hoe het nou zit met de taxitarieven in Italië.

Datasite Numbeo hielp ons te ontdekken dat er grote regionale verschillen zijn. De taxi’s in Venetië zijn het duurst maar die zijn dan ook net even wat anders, ze varen! Duur is ook de drukke kustplaats Rimini, Ravenna en de Toscaanse stad Arezzo. Starttarief €12,50 en €3,- per kilometer.

Goedkope taxi’s

Het voordeligst ben je uit in Napels, Udine en Pisa. In deze laatste stad is het starttarief €4,22 en iedere kilometer €0,50. Dat is dus zes keer zo voordelig voor een kilometer dan in Rimini!

Taxitarieven in Rome en Milaan

Iedere stad en regio heeft eigen regels en wetgeving. De tarieven in Rome zijn wettelijk vastgelegd, bijvoorbeeld de prijzen van en naar de luchthavens. Ongeacht het aantal passagiers, bagagestukken, tijdstip of de datum betaal je  €30,- vanaf Ciampino en €48,- vanaf Fiumicino. Het vertrekpunt of de bestemming moet wel binnen de ‘Aureliaanse muren’ liggen en daar wil nog wel eens slinks verwarring over gezaaid worden. Op internet lezen we veel berichten van mensen die slechte ervaringen hebben, vooral met taxi’s, legale en illegale vanuit Ciampino die toch meer rekenen.

Taxi’s aanhouden is niet gebruikelijk. Wel wordt je bij trekpleisters en vliegvelden vaak aangesproken door chauffeurs. Waakzaamheid is dan dus geboden. Als er door drukte geen andere taxi’s zijn kan dit soort vaak illegale chauffeurs een mogelijkheid zijn maar spreek een vaste prijs af.

Ook is het mogelijk thuis al een taxi te boeken via diverse websites, dat scheelt een hoop stress maar is niet goedkoper doorgaans.

Taxiprijzen in Milaan

In Milaan kost een taxi vanuit de luchthaven Malpensa naar het centrum 95 euro, een vaste prijs. Vooraf boeken via diverse sites levert geen lagere tarieven op. Een groot verschil met Rome dus.

Bereidt je trouwens wel voor op de op z’n zachts gezegd pittige rijstijl van de heren chauffeurs in met name Rome en Napels. Noem het maar charme en hoop er het beste van!

Hier alle officiële ritprijzen in Rome.

.