Zoeven met een elektrische Zoe over Sicilië

Eerste duurzame rondreis in Italië is een feit

Elektrisch rijden is de toekomst maar tijdens je vakantie met een geruisloze huurauto op pad was nog nergens in Europa mogelijk. De charismatische oprichter Tommaso Dragotto van het oer-Siciliaanse autoverhuurbedrijf Sicily by Car, durfde de gok wel aan en bestelde tientallen Renaults Zoe’s met een stekker. Of je daarmee niet plotseling op een verlaten landweggetje bij Corleone stilstaat wilden we wel een keer testen.

Tijdens een aantal dagen op het eiland reden we tussen de snelheidsgevoelige Italianen, keken we met spanning naar de autonomie en leerden we vooral dat je op tijd moet opladen bij de nog schaarse paaltjes van energiebedrijf Enel. ’t Is toch even anders dan op iedere straathoek de vertrouwde euroloodvrije liters in de tank gooien.

Geen sleutel maar een plastic kaartje dat in het dashboard gaat, dat is tegenwoordig niet meer zo gek net als de startknop en de automatische versnellingsbak. Zoveel anders is deze Renault nou ook weer niet.  Aan de buitenkant kan het alleen geen Siciliaan ontgaan dat hier sprake is van een bijzondere weggebruiker. Sierlijke roze blaadjes van de voor het eiland karakteristieke amandelboom, prijken over de hele wagen. Dit moet wel groen en duurzaam zijn!

Als we auto ophalen legt een medewerker het nog even snel uit. Sleutelkaart in de gleuf, startknop indrukken, automaat in ‘drive’ en rijden maar.
Muisstil is het als we de auto starten. Na het bijna ouderwetse pookje in D te hebben gezet, rijden we met een geluid weg dat doet denken aan een ruimteschip dat ons direct teletransporteert naar een volgende tijdzone. De fabrikant moet het vast hebben ingebouwd om voetgangers te waarschuwen want die gaan in de nauwe straten van Palermo maar moeizaam aan de kant merken we later.

Overnachten in historische accommodaties

Spannend is het als je nog nooit elektrisch reed maar het went snel. Duurzaam rijden is alleen niet per definitie snel rijden maar slow travel is in het land van slow food eigenlijk wel zo ontspannen. We zijn op vakantie, onthaast u modern mens! Daar hebben de temperamentvolle Sicilianen alleen geen boodschap aan. Waar wij met onze ecostand zo lang mogelijk met een lading willen doen, rijden ze ons soms met een verongelijkte blik op hoge snelheid voorbij. 95 kilometer per uur op de snelweg vindt onze Renault hard zat als er stroom bespaard moet worden. Als we de ‘pedal’ echt ’to-the-metal’ indrukken komt de elektromotor tot leven. Een boost die heel even doet denken aan de snelle Tesla’s waar we wel eens in te gast zijn. De Renault Zoe is opvallend ruim en comfortabel, een gat meer of minder in de weg is geen probleem voor de Fransman. Een prettig gegeven op de soms niet al te beste Italiaanse wegen.

Geen benzinekosten

We wennen dus snel en bedenken tegelijk dat deze huurwagen best nog wat euro’s in de vakantieportemonnee kan schelen. Het opladen is namelijk bij de prijs inbegrepen en benzine en diesel zijn hier bijna nog duurder dan in Nederland. Leuk is verder dat we met de auto ons niet hoeven te storen aan de borden ‘traffico limitato’ die bij veel Nederlanders zweet op de rug en een bon op de mat veroorzaken. Met de Zoe rij je gewoon zonder vrees de oude centra in.

Tanken doen we bij onze fraaie accommodaties waar Sicily by Car en Enel speciaal voor deze auto’s paaltjes plaatsten, reuze handig. In geval van nood kan je ook openbare laadpalen overal op het eiland gebruiken. Kaartje er op, stekker er in, laden, paal weer laten piepen en klaar is kees.  

Tijdens onze rit bleek dat je in de praktijk zo’n 250 kilometer kan rijden afhankelijk van aircogebruik en ecostand. Wil je een lange trip maken dan is even bijladen onderweg wel zo prettig voor de gemoedsrust.

Bekijk snel onze vlog voor nog meer duurzame inspiratie

Donna Sicilia, duurzame rondreis

Donna Sicilia is een vakantieformule waarmee je met een elektrische auto de schoonheden van het eiland verkent. Je overnacht in historische villa’s, herenhuizen, paleizen en kastelen die vaak nog familiebezit zijn en hier kan je de auto ook opladen. De families verwelkomen je bij hun thuis met oprechte Siciliaanse gastvrijheid, want men woont vaak ook zelf in de prachtige verblijven met een rijke geschiedenis waarover ze graag vertellen.

Donna Sicilia is bedacht door Tommaso Dragotto, directeur van het verhuurbedrijf Sicily by Car. Hij wil met Donna Sicilia het rijke erfgoed uit vervlogen tijden dat met veel moeite in stand wordt gehouden, voor volgende generaties bewaren. Samen met emissieloos rijden, gebruik van lokale en zelf gekweekte producten die men serveert in de restaurants, besparing van grondstoffen, gebruik van zonne-energie en bewust omgaan afval zijn dit de ingrediënten voor een duurzame Siciliaanse toekomst.

Low Carbon Travels is de exclusieve vertegenwoordiger van Donna Sicilia in Nederland.

Met je eigen elektrische auto kan je ook naar Italië. Lees meer over de route en praktische tips.

Lees ons artikel over een van de speciale plekken waar het met Donna Sicilia kan slapen, een echt paleis in Palermo!