Tiramisu, het originele recept

Tiramisu, een hemelse smaaksensatie! Het is het bekendste Italiaans dessert ter wereld. Het ‘paradijs voor het gehemelte’ is niet moeilijk te bereiden, zolang je echte Savoiardi gebruikt (de Italiaanse lange vingers) en de juiste ingrediënten. Tiramisu is een aantal dagen goed te bewaren in de koelkast, wordt koud geserveerd en is een ideale afsluiting van de maaltijd.

Tiramisù: het authentieke recept

Ingrediënten ( 10-12 porties)

  • 220 gr verse eieren (3 tot 5 eieren)
  • 100 gr suiker
  • 500 gr mascarpone
  • 80 gr Marsala (Siciliaanse dessertwijn)
  • 50 gr espresso
  • zout en cacao
  • Savoiardi (Italiaanse lange vingers, o.a verkrijgbaar bij Italiaanse delicatessenwinkels )

Bereiding

Scheid de dooiers van het eiwit
Klop de dooiers en de suiker
Klop intussen het eiwit en het zout in een metalen kom
Voeg de mascarpone toe aan de dooiers en suiker
Maak de mix luchtiger door het geklopte eiwit toe te voegen
Voeg de Marsala toe aan de koffie
Drenk de savoiardi in de mix van koffie en Marsala en verspreid ze over de gewenste opdienschaal
Wissel lagen mascarpone af met lagen savoiardi; bedek alles met een laag mascarpone en strooi ten slotte de cacao erover
Zet de schaal in de koelkast Serveer tussen de 6 en 8° C

Savoiardi zelf maken

Savoiardi zijn steviger dan de Nederlandse Lange vingers en daardoor beter geschikt voor Tiramisu. Kant-en-klaar kan je ze kopen bij Italiaanse delicatessen(web)winkels.

Ingrediënten

  • 500 gr kristalsuiker
  • 400 gr eiwit
  • 350 gr eidooiers
  • 450 gr bloem met een laag glutengehalte W 160-180, P/L 0,45-0,50
  • 100 gr honing
  • 200 gr zetmeel
  • 0,5 gr vanille glazuursuiker

Bereidingswijze

Klop het eiwit op met de kristalsuiker tot er stijve punten blijven staan
Klop de dooiers door de honing.
Voeg voorzichtig het dooiermengsel toe aan het eiwitstijfsel en roer het intussen langzaam door elkaar, voeg dan door een zeef de bloem en het zetmeel, gemengd met de vanille, toe.
Beboter de ovenschaal en bestrooi tevens met een beetje bloem vorm met de verkregen mix strepen van ongeveer 22 cm lang, met behulp van een spuitzak met een grote gladde ronde mond.
Bestrooi het oppervlak van de strepen met de glazuursuiker bak het geheel 10 minuten in de oven op 190°C .