15 gedragsregels in Italië

Je hebt het wellicht meegekregen, even zitten op de Spaanse Trappen in Rome kan je op 250 euro boete komen te staan! Maar dat is niet het enige waar je tegenwoordig in Italië op moet letten, we maakten deze waslijst met maatregelen waarmee Italië ‘barbaarse toeristen’ in de hand wil houden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken paste deze zomer zelfs het reisadvies aan!

Spaanse trappen

Niet alleen zitten is verboden op de Spaanse trappen maar ook  eten, drinken, stickers plakken, afval weggooien, stoelen of bedden neerzetten, luidruchtig zijn of ander opvallend en ongewenst gedrag. De boete is minimaal € 130,-

Bekijk zelf via deze link met livebeelden of je overtreders ziet!

Peuken uitdrukken

Onlogisch klinkt het niet dat je geen sigaret op die mooie Romeinse fonteinen en monumenten mag uitdrukken. Doe je het wel dan kan dat honderden euro’s aan boete kosten. Dat zelfde geldt voor gemorste ijsjes op monumenten en zo. Ach, een beetje fatsoen mag best nietwaar?!

Niet in fonteinen springen

Begin in Rome niet meer over Rotterdamse voetbalfans. Het is nog steeds een kras op de ziel. Spring dus niet in een fontein, maak geen herrie, stap niet dronken in de bus, sleep niet met je rolkoffertje over oude trappen en zing niet uit volle borst in de metro.

Kamperen onder de Rialtobrug

Een Duits koppel zette deze zomer met de primusbrander een kopje koffie onder de Rialtobrug in Venetië. Mag dus ook niet. Net als pootjebaden in  de kanalen of het voeren van duiven op het San Marcoplein. 1000 euro mochten de Duitsers aftikken en daarna werden ze de stad uit gezet.

Slotjes aan de brug

Romantischer dan Rome krijg je het bijna niet maar stop met slotjes aan de brug vastmaken om de liefde voor elkaar te bezegelen. Het mag niet, oom agent slingert je op de bon.

Niet in de blote bast in de stad

Pas je aan en kleed je net zo stijlvol als de Italianen. Witte blote buiken mogen op het strand maar niet in de stad. Het San Marcoplein staat dan wel met grote regelmaat onder water maar dat is heen reden om je zwembroek aan te trekken. In veel Italiaanse badplaatsen is het ook verboden om in de bikini door de stad te lopen.

Openbare kranen

Lopen lopen lopen in de hitte. Pfff, eindelijk een openbaar kraantje in zicht. Vul gerust je flesje water maar hang niet met je lippen aan de kraan. Een boete is het gevolg bij een heterdaadje.

Drones

Eerder schreven we in dit artikel over de regels voor drones in Italië. Opgepast.

Geen selfiestick

Dit kost je geen geld maar wel je net voor een prikkie gekochte selfiestick. Musea, openbare gebouwen, het Colosseum, hij mag niet naar binnen.

Gekken en dwazen

Welk kind heeft het niet gehoord; Gekken en dwazen schrijven hun namen op deuren en glazen. Liever niet doen in monumentale muren, de toren van Pisa, het Colosseum of de Ponte Vecchio. Is niet leuk en kost je serieus geld want je kan ook de herstelkosten betalen.

Nep-artikelen

Voor wie er graag chique uit wil zien en er niet veel voor wil betalen is het even opletten wat je in de koffer doet. Nagemaakte merktassen en kleding zijn soms niet te weerstaan, ze lijken net echt. En die Afrikaanse strandverkopers blijven ook zo doorzeuren. De bekende Italiaanse ontwerpers voeren echter een harde strijd tegen deze handelswaar waarvan Napels de grote importhaven is. Dat heeft ervoor gezorgd dat in Italië ook kopers van nep-artikelen strafbaar zijn met maximale boetes van €10.000,- , en die zijn ook al uitgedeeld. Met de smoes dat je echt niet wist dat die Gucci tas normaal veel duurder is kom je niet weg.

Verkeersregels

Ga je met de auto naar Italië dan gelden er uiteraard verkeersregels. Lees hier alles over zaken als maximum snelheid en parkeren in de steden.