Beste Italiaan van Nederland bekend!

Voor de negende keer op rij werd onlangs in het Hilton Amsterdam het beste Italiaans restaurant van Nederland gekozen. De juryprijs ging naar Gio’s Cucina Casalinga uit Maastricht en de publieksprijs met een overtuigende meerderheid van stemmen naar Lab26 Aperitivo Club in Hengelo.

De belangrijkste criteria om überhaupt deel te nemen aan deze verkiezing is dat het een restaurant moet zijn waar de chef in ieder geval uit Italië komt en waar de Italiaanse keukentradities gerespecteerd worden. Er zijn immers genoeg ‘ondernemers’ die snel geld willen verdienen op de goede naam van de Italiaanse keuken met inferieure gerechten. Het is de ware Italiaan een doorn in het oog.

Gio’s Cucina Casalinga

Bij Gio’s Cucina Casalinga is dat in ieder geval zo. In Maastricht kan je sowieso goed Italiaans eten want in 2012 won restaurant Mediterraneo al eens de prijs. Gio’s Cucina Casalinga is met recht van de klassieke kant want je vindt het als enige restaurant niet op internet maar wel op het idyllische Vrijthof. Reserveren is wat lastig want van een e-mailadres heeft Gio ook nog nooit gehoord en meestal is hij veel te druk om de telefoon op te nemen. Een exclusief adres dus! Mocht je er toch doorheen komen dan is een tafel vroeg op de avond vragen de tip die we horen van insiders.

In een stijlvolle en intieme huiskamersfeer schotelt Gio en z’n strak geklede witte brigade je culinair topniveau voor. Het restaurant heeft geen kaart maar twee dagverse menu’s waaruit je kan kiezen. Gio is er druk mee maar ondanks dat hij de 70 al passeerde is hij nog steeds diegene waar het om draait in de zaak. Hij is geboren in de regio De Marken in Italië maar woont al 50 jaar in Maastricht. In 1982 begon hij dit restaurant.

Om te reserveren kan je dus bellen met 043 325 6275. Als er geen plek is belt Gio je terug als er een tafel vrij is die avond. Het adres is Vrijthof 29A.

Op de foto Italiaanse ambassadeur Andrea Perugini en juryprijswinnaar Giovanni Silvestrini (rechts) Foto: Italië Magazine/ Friso Boven.

Lab26 Aperitivo Club in Hengelo

Toen Lab26 Aperitivo Club in Hengelo uit de hoge hoed van het publiek kwam dat massaal bleek te hebben gestemd, dachten we even aan de publieksprijswinnaar Sapori e Ricordi van een paar jaar geleden, uit het nabij gelegen Enschede (lees de recensie). De dames van dit restaurant hadden hun klanten ook uitstekend weten te mobiliseren. Toen schreven we dat je in deze hoek van het land niet dichterbij Italië kan komen maar Lab26 Aperitivo Club heeft deze stelling gelukkig achterhaald.

Bijzonder is dat het restaurant van Fabio Panissidi aan de Drienerstraat in Hengelo pas een jaar bestaat. Daarvoor was de uit Napels afkomstige eigenaar druk met catering. De ruitersport deed hem in Hengelo belanden en nu laat hij voor zijn restaurant wekelijks de beste ingrediënten rechtstreeks invliegen vanuit z’n geboortestreek. Die topkwaliteit, meestal van kleine producenten is dan ook een van de geheimen van het succes. De gepensioneerde ouders van Fabio wonen nog in Italië en die onderhouden persoonlijk contact met de leveranciers.
Fabio heeft wel een website waar je gewoon kan reserveren. Al zal dat na deze prijs niet meer zo makkelijk zijn. Op naar Hengelo!

Website: wlab26.nl

Fabio Panissidi (midden) en zijn vriendin. Links Paul van Eijndhoven van Italië Magazine. (Foto: Italië Magazine/ Friso Boven)
Lab36 in Hengelo

De 10 genomineerden van 2019

Winnaars 2013-2018

Bij de winnaars kan je gegarandeerd authentiek Italiaanse eten. Dit zijn de toprestaurants van voorgaande jaren.

  • 2018: Cantina di David uit Utrecht en Risto Enoteca Pepenero uit Amsterdam
  • 2017: Trattoria Sapori e Ricordi uit Enschede (recensie) en  Eatmosfera uit Amsterdam
  • 2016: Da Braccini uit Den Haag en Jammo Já uit Beesd.
  • 2015:  Schatull uit Vaals en Il Campanile uit Markelo.
  • 2014: Segugio uit Amsterdam en Raimondi’s Villa Rozenrust uit Leidschendam.
  • 2013:  Vino e Cucina uit Den Haag en Da Pietro uit Elburg (Da Pietro is gesloten en weer gestart in Zwolle onder de naam D’Andrea’s en direct genomineerd voor 2019!)
  • 2012: Mediterraneo uit Maastricht
  • 2011: Incanto uit Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *