Rijst en Lavazza naar China

Europees eten en drinken is hip in China. De overstap van bami naar Linguine (dikke spaghetti) viel nog enigszins mee zou je zeggen. Maar er wordt tegenwoordig ook stokbrood gegeten en de Chinese thee wordt voor koffie ingeruild. Die heerlijke koffie hebben ze namelijk geproefd tijdens een Italiëtrip toen het nog kon.

Tijd voor Lavazza om hun eerste koffietentje te openen, excuus, flagship store heet dat tegenwoordig. In de oude wijk Jing’an in Shanghai kan je binnenkort heerlijke espresso drinken van de befaamde branderij. Verder lazen we het bericht dat de Italiaanse rijstproducenten een grote deal sloten met de Chinezen om de Italiaanse rijst te mogen exporteren naar het land. Dat vinden we een knappe prestatie.

“Het is inderdaad alsof je ijsblokjes aan de Eskimo’s gaat verkopen”, zei de Italiaanse minister van landbouw Gian Marco Centinaio lachend toen het nieuws bekend werd gemaakt. Het gaat vooral om de beste soorten risottorijst. Italië verbouwt 50% van alle rijst in Europa. 4.000 bedrijven oogsten 1,4 miljoen ton per jaar.