Droomkasteel in Lazio

Italië neemt een prominente plaats in op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tientallen plekken worden inmiddels beschermd, waaronder de historische centra van Rome, Venetië en Florence, maar ook een paar minder bekende juweeltjes, zoals de Koninklijke residenties in Turijn en de Eolische Eilanden bij Sicilië.

Civita di Bagnoregio moet de 56e Italiaanse parel op de Unescolijst zijn, een stad met twee gezichten: inwoners die massaal wegtrekken, toeristen die massaal langskomen. Aziaten vooral, sinds Civita di Bagnoregio model stond voor ‘het kasteel in de wolken’ in een Japanse tekenfilm. Zo’n tien jaar geleden telde de gemeente ‘slechts’ 40.000 bezoekers, maar in 2019 al meer dan een miljoen! Over 2021 zijn nog geen cijfers bekend, maar het zal, omwille van corona, een stuk minder zijn.

Wanneer we weer op vakantie mogen, is dit wellicht een reden om eens af te dalen naar de regio Lazio. Civita di Bagnoregio is namelijk gebouwd op een 443 meter hoge heuvel van klei en tufsteen. Het is alleen via een lange loopbrug bereikbaar. In de fundering onder het middeleeuwse stadje zijn grotten te bezoeken die 2500 jaar geleden door de Etrusken gebruikt werden. De Unesco besluit in 2022 of Civita di Bagnoregio daadwerkelijk cultureel erfgoed wordt.