Op de vakbeurs Horecava keken wij met belangstelling naar de Pizza- en Pastakampioenschappen voor professionals.
We beginnen met de beste pizzaiolo volgens het organiserende platform Pizzaprofs. Paolo Marino van Mangia Pizza uit Amsterdam won de hoofdprijs, de Gouden Pizzasnijder! Uit de 14 pizza’s die ter plekke werden gebakken, vond de jury zijn pizza met buffelstracciatella, ansjovis, olijfpoeder en pijnboompitten de allerlekkerste. Paolo scoorde vooral met zijn deeg dat een mooie combinatie was van een Romeinse en Napolitaanse pizza. Daarmee bedoelde de jury een krokante rand én krokante binnenkant.
Voor de kenners en thuisbakkers; het restaurant van Paolo werkt met Costa d’Amalfi bloem van de firma Molino Pizzuti. De mozzarella komt uit Agerola vlakbij Amalfi. Paolo Marino neemt zijn vak erg serieus. Hij werkte al in pizzeria’s over de hele wereld maar dit was zijn eerste echte prijs.
Tweede werd Giacomo Zagami van Il Municipio in Denekamp. Fabrizio de Maio, ook van Mangia Pizza uit Amsterdam, werd derde.
Pasta kampioen van Nederland
En dan de pastakampioen. Ook deze titel ging, hoe kan het ook bijna anders, naar iemand wiens wieg in Italië stond. Gabriella Ficarelli (33) van restaurant Divina Cucina in Oud- Beijerland, mag zich heel 2023 pastakampioen noemen. De jury was razend enthousiast over haar Orecchiette Mia. “Het is een eenvoudig gerecht uit mijn jeugd waar ik veel herinneringen aan heb”, liet ze na afloop weten. Bij de oortjespasta ging een saus van klaprib (shortrib) van rund, kalfsvlees, tomatensaus en Parmezaanse kaas. Gabriella leerde deze sugo di brasato van haar overgrootmoeder in Puglia toen ze drie jaar oud was. De jury vond niet alleen de smaak en bereiding met lokale ingrediënten uit Nederland uitstekend, maar ook het verhaal achter het gerecht. Daarmee was het het meest complete gerecht van de wedstrijd, aldus de jury.
In 2014 kocht Gabriella op 22-jarige leeftijd haar restaurant. Na die tijd zat het zakelijk en privé niet altijd mee liet ze eerder in het blad Linda weten. Medewerkers en leveranciers konden moeilijk wennen aan een jongedame als baas. Brand en lekkages teisterden het restaurant en dan was daar natuurlijk ook nog Corona. We gunnen de ambitieuze en veerkrachtige Gabriella deze prijs dan ook als geen ander. Tegenwoordig helpt moeders als gastvrouw in de zaak. Op de menukaart staat inmiddels een variant van het winnende gerecht met Tagliatelle. Het lijkt ons een omweg naar het Molenplein in Oud-Beijerland meer dan waard.
Meer pizza en pastakampioenen
Al eerder werden er pizzakampioenschappen in Nederland gehouden. De familie Sandro Cuciniello van Mangiaccanto en Mangiassai in Amsterdam scoorde vaak goed. In 2017 won een Belgische deelnemer uit Genk.
Tijdens het Italië Evenement in Haarzuilens was ooit een pastakampioenschap. De winnaar toen was Andrea Rinaldi.
De beste pizza en pasta van Nederland
De beste pizza en pasta van Nederland